1 czerwca to z pewnością jeden z tych dni w roku, na który z wielką niecierpliwością czekają wszystkie dzieci. Idealnym pomysłem na jego kreatywne spędzenie z pewnością jest wspólne gotowanie. To nie tylko świetna zabawa, ale też bardzo skuteczna metoda na zachęcenie dziecka do jedzenia. Gdy młody kucharz ugotuje coś sam, będzie z tego dumny i z chęcią zje przygotowane samodzielnie danie. Ale co przyrządzić razem z dzieckiem? Dzisiaj podrzucamy kilka przepisów, których gotowanie sprawi radość zarówno dzieciakom, jak i rodzicom.
Jogurtowe muffiny z borówkami amerykańskimi
Składniki:
- mąka pszenna – 320 g,
- olej – 120 ml,
- mleko – 100 ml,
- jajka – 2 sztuki,
- soda oczyszczona – płaska łyżeczka,
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
- cukier drobny – pół szklanki,
- skórka z połowy pomarańczy,
- borówki amerykańskie – 300 g,
Sposób przygotowania:
Do miksera wsyp wszystkie suche składniki (mąka, soda, cukier, proszek do pieczenia, skórka z pomarańczy) i wymieszaj. Następnie w misce wymieszaj mokre składniki (olej, mleko, jajka), wlej do miksera i miksuj do powstania gładkiej masy. Dodaj ¾ borówek amerykańskich i delikatnie wymieszaj łyżką.
Foremki na muffiny wypełnij do 2/3 wysokości, na górę połóż kilka borówek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Ostudzone babeczki możesz posypać cukrem pudrem.
Mini pizza
Składniki:
- mąka pszenna – 1 ½ szklanki,
- ciepłe mleko – ½ szklanki,
- świeże drożdże – 25 g,
- olej – 2 łyżki,
- cukier – ½ łyżeczki,
- sól – ½ łyżeczki,
- szynka – 150 g,
- mozarella – 1 opakowanie,
- cebula – 1 sztuka,
- kukurydza – mała puszka,
- pieczarki – 5 sztuk,
- koncentrat pomidorowy – 5 łyżek,
- przyprawy (zioła prowansalskie, czosnek, pieprz, papryka słodka)
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce, a następnie dodaj olej. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i wlej do miski. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto (blat możesz podsypać odrobiną mąki) i podziel je na 8 równych części. Rozwałkuj i wytnij z ciasta 8 równych kół – najlepiej zrobić to za pomocą szklanki lub małej miseczki. Wycięte kawałki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej nieprzywierającym papierem.
Szynkę, mozzarellę, pieczarki oraz cebule pokrój na małe kawałki. Pizzerinki posmaruj koncentratem, a następnie ułóż na nich składniki w dowolnej kolejności. Posyp z wierzchu przyprawami i piecz w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut.
Sorbet arbuzowy
Składniki:
- miąższ z arbuza – 1kg,
- świeże maliny – 200 g,
- sok z połowy limonki,
- syrop z agawy – do smaku,
- świeża mięta – kilka listków
Sposób przygotowania:
Pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę miąższ z arbuza wstaw do zamrażalnika na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie zmiksuj zamrożony arbuz. Dodaj do niego sok z limonki, zmiksowane maliny oraz syrop z agawy. Wymieszaj i ponownie wstaw do zamrażalnika na około godzinę. Zmrożony sorbet podaj w miseczkach i udekoruj listkami świeżej mięty.
Batoniki bananowo – czekoladowe
Składniki:
- dojrzałe banany – 2 sztuki,
- cukier – 2/3 szklanki,
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie,
- jogurt naturalny – ½ szklanki,
- miękka margaryna – 3 łyżki,
- białko z 2 jajek,
- mąka pszenna – szklanka,
- proszek do pieczenia – ½ opakowania,
- starta czekolada – ½ szklanki,
Sposób przygotowania:
Formę o wymiarach 20 x 20 cm posmaruj tłuszczem. Margarynę, jogurt, białka jaj, cukier i cukier wanilinowy zmiksuj, a następnie dodaj rozgniecione widelcem banany. Ponownie zmiksuj na niskich obrotach. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj, aż ciasto będzie jednolite. Wsyp startą czekoladę i wymieszaj delikatnie łyżką. Powstałe ciasto wlej do formy i piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto pokrój na kawałki. Świetnie będą komponować się z sorbetem arbuzowym.
Szukasz więcej pomysłów na 1 czerwca? Sprawdź nasz zeszłoroczny wpis i zobacz, jak ciekawie spędzić Dzień Dziecka na Śląsku.